• PDF

Биологично и динамично пчеларство

  • Събота, 25 Септември 2010г. 15:30ч.
  • Последна промяна Петък, 22 Октомври 2010г. 17:59ч.
  • Автор: pH
Пчелното семейство се развива по строго определени биологични закони, които трябва да се познават много добре от пчеларя, за да ги подпомага, когато те имат нужда от това, като се започне от първото облитане през целия летен активен сезон, подготовката им за зимата, зазимяването и самото зимуване. Пропускането само на едно мероприятие може да окаже отрицателно влияние върху развитието на семейството и оттам до понижаване на добивите. 
Получаването на високи добиви е невъзможно без осигуряването на богата и непрекъсната паша. Това се осъществява само от пчеларя. 
Създаването и поддържането на силни пчелни семейства не може да се осъществи ведната, с магическа пръчка. То е дълъг и продължителен процес и изисква подбор при извъждането на пчелни майки. 

Биологично пчеларство
За създаването на силни пчелни семейства първостепенна роля оказват системата и моделът на кошера, с който се работи. За сега у нас пчеларите са свикнали с Дадан - Блатовия кошер, който има редица недостатъци. Много по - добри условия предлага както за пчелното семейство, така и за пчеларя корпусният кошер. С него се работи много по - лесно, поради което един пчелар може да обслужва 3 - 4 пъти повече семейства. 
Не бива да се пропуска ролята на пчеларя като най - важен фактор за създаването на силни пчелни семейства и осигуряването на обилна и непрекъсната паша. От познанията и амбициите му зависят добивите. 

Повече в подразделите: 

Коментари  

 
+18 #1 Боян Първулов Иванов 2011-12-19 15:15
Системата кошери зависи от наличната медоносна растителност в района на пчеларстването, възможността на пчеларя да посещава пчелина и възможностите му от вдигане на тежест.
Системата Дадан-Блат е по-нова от Лангстрот-Рут, така, че не бива да се подценява.При работа постоянно и с голям брой семейства, тя е по-подходяща, но за любителите пчелари Дадан-Блат си е много добър.
 
 
0 #2 profile 2018-10-30 12:20
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

 

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.