• PDF

Заразни болести по пчелните семейства

  • Сряда, 20 Април 2011г. 14:39ч.
  • Последна промяна Сряда, 20 Април 2011г. 14:51ч.
  • Автор: Stancho Koichev
Болестите по пчелите и пилото се разпространяват :

- в  района от пчелите: посредством заразени роеве, кражби от болни и отслабнали семейства, посещения на занемарени кошери, пити, заразен мед и др. от пчеларя : чрез търговия със заразени семейства, майки, пчели, инвентар, кошери, подвижно пчеларство.

- в пчелина от пчелите: при кражби, налитане, блуждаене и др; от търтеите при навлизане в чужди семейства, от пчеларя: при присъединяване на здраво с болно семейство, при подсилване с пчели и пило, подхранване със заразена храна, работа със замърсени ръце, дрехи и инструменти и др.

- в кошера от пчелите: при почистване на килийките, хранене на ларвите, пряк контакт помежду им, при хранене на майката и др.

Заразните болести по пчелите и пилото биват: вирусни, бактериални, микотични (плесенни), и паразитни.

Вирусните болести не представляват особено голям проблем за пчеларството, но тяхното познаване и профилактика е добре да се знаят от пчеларите. В последните години с усъвършенстване на изследователските методи се разкриват все повече вируси всред пчелите в световен мащаб. До настояще време са установени и класифицирани 17 патогенни вируса по пчелите.Това са : вирусите на острия и на хроничния паралич, филаментовирозата, мехурчестия гнилец и др.

Острият вирусен паралич (ОВП)   е болест на какавидите и младите пчели работнички. Настъпва внезапно по време на пролетното развитие на пчелните семейства. Пред кошера се наблюдават много умрели пчели. Вароатозата спомага за разпространяване и утежняване на заболяването. При утежнена инвазия от вароатоза и вируса на острия вирусен паралич, се наблюдава висока смъртност -  дори и на цели семейства. Болните пчели не могат да летят, изпълзяват пред кошера, падат на земята, пълзят, изкачват се по тревата, събират се на купчинки и така остават.

Специфично средство за лечение няма. Извършва се третиране срещу вароатоза, подменя се майката и се засилва семейството.

Хроничен вирусен паралич (ХВП)  е заразна болест на пчелите работнички. Проявява се обикновено през лятото и има характерен вид. Пчелите са с отпаднали власинки, поради стремежа на здравите пчели да ги отстранят от кошера и изглеждат черни, като мравки, затова се нарича още и„черна" болест. За развитието на болестта има отношение намаленото количество на прашец в гнездото.

Профилактиката на заболяването се състои в подсигуряване на достатъчно прашец на пчелите. Кошерите да се защитят от пряка слънчева светлина, да се отвори широко прелката и осигури добра вентилация. Добре действа подмяната на майката.

Филаментовирозата е болест на възрастните пчели предизвикано от вирус. В България заболяването все още не е установено, но в Европа се среща в някои страни. Заболяването се проявява по време на зимуването. Заболелите семейства постепенно отслабват. По време на боледуването често умира и майката. Често болестта протича едновременно с нозематозата.

Мерки за борба не са известни. Прави се профилактика на нозематозата и в пчелина се държат само силни пчелни семейства.

Мехурчест гнилец е болест на запечатаното пило, причинява се от вирус. Боледуват обикновено слабите семейства в ранна пролет. Болестта се разпознава по хлътналите и прокъсани капачета на запечатаните килийки. При бъркане с клечка от тях се изважда меxурче изпълнено с течност - оттам идва и наименованието й.

Борбата се води, като силно засегнатите пити с пило се претопяват. Кошерите и инвентарът се дезинфекцират с 4 % разтвор на формалин и се води борба с вароатозата. Гнездата се стесняват, затоплят и се подменя майката.

Коментари  

 
0 #1 Краси 2011-09-08 13:09
Здравейте аз имам въпрос имам 25 кошера тази година хич не върви. Постоянно слабеят имат пило по на три пити, майките не снасят. Има и нови има и стари майки всичките са така и немога да си го обясня.Дори след изваждане на мед като ги освободя пак нестава ако някой знае нещо нека ми пише.
 

За да добавите коментар трябва да сте регистиран потребител на сайта.