Пчеларски Форум

Пчели и Пчеларство => Пчелни продукти => Темата е започната от: Plamen Ganev в Декември 04, 2011, 09:56:10 pmТитла: Добив на прополис
Публикувано от: Plamen Ganev в Декември 04, 2011, 09:56:10 pm
Здравейте колеги!Искам да помоля да си споделим опита за добив на прополис! Някой от вас използвал ли е от мрежите,които се слагат под вътрешния капак/непосредственно върху рамките/?Интересува ме: кога ги слагате,колко мм са отворите на мрежите и какъв добив може да се очаква?  Аз пробвах с 2мм отвори и в някои с-ва натрупването беше много сериозно.Поставих ги веднага след поставянето на лентите в началото на август и ги махнах в края на септември при зазимяването.


Титла: Re:Добив на прополис
Публикувано от: Stancho Koichev в Декември 08, 2011, 04:26:19 pm
Аз лично съм заменил вътрешният дървен капак с плат, по този начин те събират доста прополис между рамката(горната част) и плата и всеки път като си отварям кошера си събирам прполиса с повдигача. Но имам един колега който слага рамка с мрежа от двете страни около 2 мм дупки в края на кошера, това го прави ранна пролет и месец преди зазимяването. Много е доволен казва че така се вади най-чистият прополис, щом има дупка през която пчелата не може да мине тя гледа да я запуши точно с прополис, а такава метална мрежа е идеална. После слагаш в фризер за 2 часа и прополиса пада само като я огънеш.


Титла: Re:Добив на прополис
Публикувано от: david в Февруари 10, 2012, 02:54:24 pm
колега режиш брезент по размера на кошера и мрежа за фибран слагаш я под брезента и те почват да запълват дупките на мрежата след като ги запълнят сваляш мрежа та и я слагаш в фризера прополиса от брезента го обираш с повдигача надявам се че съм ви помогнал.


Титла: Re:Добив на прополис
Публикувано от: Stancho Koichev в Ноември 23, 2015, 12:52:33 am
Благодарности на David метода му е отличен. Пробвах го и ми допадна - лесен и даващ резултати.