Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Късни отводки  (Прочетена 31035 пъти)
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« -: Май 06, 2012, 02:07:23 pm »

Здравейте колеги!Някой правил ли е късни сборни отводки с по 4-5 рамки пило?Вече 10г си ги правя май месец,но искам да опитам и в края на слънчогледа,така че в началото на август майките да снасят.Знам,че задължително трябва да се хранят яко,но ме притеснява: да не ми правят пило до края на Октомври и да се изтощят зимните пчели?МОЛЯ ДА ДАВАТ МНЕНИЕ ХОРА КОИТО СА ГО ПРАВИЛИ,А НЕ УМНИЦИ КОИТО ПРЕДПОЛАГАТ!!!
Активен
Stancho Koichev
Администратор
Jr. Member
*****
Публикации: 68


Профил
« Отговор #1 -: Май 07, 2012, 02:14:35 pm »

Аз преди две години правих такива късни отводки, това което забелязах от моите наблюдения е, че от пет броя само две си приеха майките, но пък си се развиха супер( само за уточнение направих ги с по 5 пити пило). Това което казваш за храненето е така - здраво им слагаш. Аз ги правих в началото на август и майката си снасяцяше здраво целия месец и после намали темпото заедно с другите Усмивчица. Презимуваха си супер и станаха две чудесни семейства напролет.
Активен
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« Отговор #2 -: Май 07, 2012, 02:40:27 pm »

Благодаря колега!И аз така предполагах,но реших все пак да попитам някой който го е правил.
Активен
Stoqn Penev
Newbie
*
Публикации: 24


Профил
« Отговор #3 -: Май 07, 2012, 03:12:04 pm »

Извинявам се, че се намесвам аз съм пчелар на средно ниво но искам да ви попитам каква е причината за да искате да правите отводки толкова късно, защото все пак тогава ти трябват силни семейства за медосбор,  а като отнемеш пило от тях те отслабват и не могат да се възстановят толкова добре колкото през юни да речем. Та въпроса ми е каква е целта просто да се опита дали става късна отводка през август или имате нещо друго впредвид?
Активен
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« Отговор #4 -: Май 08, 2012, 08:57:49 pm »

Не се извинявай!Нали затова сме тук за да се питаме!?Искам след като си направя отводките сега след 10 дни примерно,юли месец да направя още няколко,които ще ми покрият всички загуби на майки до зазимяването.Това според мен не е за подценяване,защото всяка година на есен 5% и на есен още толкова се дънят от майките.По принцип знам многто добре,че не е желателно,но докато се размножавам ще правя така.После ще ги гледам с майка помощница.Именно затова съм на ЛР и Фарар
Активен
Stoqn Penev
Newbie
*
Публикации: 24


Профил
« Отговор #5 -: Май 09, 2012, 01:37:31 am »

Правилно ли те разбирам, ти не им придаваш майки а ги оставяш сами да си произведат? После използваш тези късни отводки за да подсилиш или да ги обединиш със семейства на които си изгубил майките през есента?
Може ли да ми обясниш също малко повече за тази майка помощница и за Фарар? Че това са нови и интересни неща за мен.
Активен
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« Отговор #6 -: Май 09, 2012, 09:05:43 pm »

Основната ми идея за този момент е да използвам късните отводки да ми покрият загубите през есента от провалени майки.Не предавам майка,защото не мога да твърдя,че съм открил метод за 100% прием.Където има проблем с основните с-ва слагам вестник и подавам отгоре    отводката.След няколко дни отваряш и виждаш вестника изгризан и пълно с прясно пило  Шокиран Не трябва да има обаче в силното с-во никъкви маточници.Този метод при мен работи на 100%.     Какво по точно те интересува за фарарите-питай?!Опитвал съм с единични с-ва метода с майка помощничка и съм много доволен.Ей това е пчеларство!!!Още малко експерименти и вече пътя ще е ясен Усмивчица  Вече 8г лутаница и твърдо мога да ти кажа,че те ми работят много по добре от ЛР.Особенно на първите паши-рапица и акация.    ДБ ги прехвърлих в ЛР
Активен
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« Отговор #7 -: Май 09, 2012, 09:14:43 pm »

Отводките ги правя или със запечатани маточници от Йентеровата пита/ако открия осиротяло с-во в тоя период/ или с маточници за самосмяна или с прясно пило.Купих си питата през 2006г.Хубаво нещо е,но да ти кажа : и от нея не всички майки са качественни,или малко по грубо казано: не виждам особенни разлики в майките от питата и по класическите начини.Не виждам и какво й е удобството след като тя те задължава много страшно без да знаеш какво ще е времето и т.н....
Активен
Stoqn Penev
Newbie
*
Публикации: 24


Профил
« Отговор #8 -: Май 11, 2012, 03:12:59 am »

От това което чета разбирам че не съм дори и от средното ниво пчелари, вярно че на мен ми е само като хоби пчеларството но все пак нали е по добре да знаем Усмивчица ами да ти кажа нищо, ама съвсем нищо не знам за фарар и ще съм ти благодарен да ми разясниш колкото се може повече за тях от А до Я както се казва. За да пробвам и аз, а щом ти си толкова доволен това ме вдъхновява и аз да опитам и ако ми се получава да сменя посоката както се казва.
Активен
Plamen Ganev
Newbie
*
Публикации: 14


Профил
« Отговор #9 -: Май 11, 2012, 01:57:11 pm »

Клейтън Леон Фарар е американски учен,началник на отдел пчеларство в Сащ до средата горе долу на 20век.Той гледа опитни пчелини с 12 студента за свръх добиви.Започва с ЛР,но постепенно минава на неговия модел,който се състои само от магазинни рамки.Корпусите му са 10,или 12 рамкови.Прави го,защото семействата по добре усвояват горните корпуси и защото много по добре отделят меда.При тях няма венци,или мед,или пило.Ако има венци на пилото,значи майката е слаба. Гледа ги с 2 майки и добивите му са фантастични.Зимата при него е доста по корава от нашата. Винаги напролет Фарарите смачкват всички останали системи на пролетно развитие.Казвам ти го от личен опит,защото имах и ДБ до миналата година, и сега имам и ЛР.В първата седмица на април успявам да ги завъртя и след 15 дни имам 100% увеличение на пилото от 6 рамки става 10-12,а ЛР масово са готови за въртене към  1 май и после до липата има да усвоява втори корпус.Най добре е да не слушаш никой,а да опитваш сам.Зареди си няколко от различни с-ми и ще видиш коя ти допада!?Книгите които ти препоръчвам са " Продуктивно пчеларство" и "Направляване работата на пчелите-методът на Фарар".
Активен
Stoqn Penev
Newbie
*
Публикации: 24


Профил
« Отговор #10 -: Май 12, 2012, 12:33:39 am »

По думите ти разбирам, че да работиш с Фарар е яко на оферта. Тази година ще пропусна защото позакъснях, но догодина ще тествам поне с един и ако резултата е добър ще се ориентирам към тази система. Мерси колега!!!
Активен
валери цеков
Newbie
*
Публикации: 2


Профил
« Отговор #11 -: Декември 09, 2012, 03:03:20 pm »

В стопанството си имам пчелин с 64 фарара и още 2 пчелина с 240 ДБ.
 Колега опити само с един кошер не се прави.Познавам такъв , който опита с един и се  отказа.
Запомни написаното за да ми благодариш в бъдещето.
Послеслов ;
      ДБ ще ги държа заради М112,а после ще има пререзване по хоризонталата. Усмивчица Намигване
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на: